Gaslek voorkomen

Datum: 15-10-2015

Een gaslek kan zeer gevaarlijk zijn. Niet alleen is gas ontzettend brandgevaarlijk. Stikken is ook goed mogelijk. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op een lekkage aanzienlijk te verkleinen. Lees daarvoor onderstaande tips:

  • Een gasslang gaat op zijn langst 15 jaar mee en moet daarna vervangen worden. Dit wordt vaak door mensen vergeten. Op de slang zelf vindt u het productiejaar.
  • Gastoestellen zoals een CV ketel, gaskachel of boiler moeten (jaarlijks) onderhouden worden door een installateur.
  • Leg niet zelf gasleidingen aan. Dit is precies werk en kan beter worden overgelaten aan een vakman. Hetzelfde geldt voor het vervangen van een gastoestel.
  • Let altijd goed op de voorschriften van een gastoestel. Hoort u een vreemd geluid? Neem contact op met uw installateur. Als een gastoestel uit gaat kunt u het beste altijd even vijf minuten wachten voordat u hem weer aanzet. Let ook op de kleur van de vlam. Als deze niet blauw is kan er wat mis zijn.
  • Als u kookt op gas, kijk dan in ieder geval elk jaar of u beschadigingen kunt vinden in de slang naar het gasfornuis. Ook kleine beschadigingen kunnen een probleem vormen. Neem het zekere voor het onzekere en vervang de slang op tijd. Let op dat er genoeg ruimte is tussen de gasslang en de gaspitten. Daarnaast moet de aansluiting afgesloten zijn met een rubberen ring.

Wilt u een gasleiding laten aanleggen of heeft u het vermoeden dat er toch een gaslek is ontstaan? Neem dan contact op met ons.

 

Terug naar het overzicht