Probleem rioolontluchting

Datum: 31-08-2015

Ontluchting van het riool is essentieel voor een goed werkend rioolstelsel. In het riool zit namelijk lucht. Spoelt u door of laat u het bad leeglopen, dan moet deze lucht plaats maken voor water. Andersom heeft het riool ook lucht nodig om af te kunnen voeren. Toch kunnen er problemen ontstaan in de beluchting en ontluchting van het riool.

Probleem ontluchtingOntluchting

Er moet altijd een goede balans zijn in de hoeveelheid lucht en water in het riool. Daarom bestaat er zowel beluchting als ontluchting. Bovendruk ontstaat wanneer er opeens veel water te verwerken is voor het riool, bij een hoosbui bijvoorbeeld. De ontluchting is ervoor om dit op een goede manier te verwerken.

Beluchting

Bij onderdruk in het riool, is er te weinig lucht aanwezig. Lucht is nodig om het vieze water af te voeren. Gebeurt dit niet goed, dan verspreiden vieze luchtjes zich in het huis. Een beluchter pompt extra schone lucht in het riool waardoor het water goed weg kan lopen.

U herkent een probleem aan de rioolontluchting door een borrelend geluid. Bij extreem weer heeft u dit geluid waarschijnlijk wel een keer gehoord. Is dit geluid echter ook aanwezig als u de kraan open zet, dan heeft u een probleem met de ontluchting. Dit is meestal niet gemakkelijk op te lossen. Het is daarom verstandig een loodgieter te bellen!

Terug naar het overzicht