Rioolproblemen? Dit kunnen de oorzaken zijn

Datum: 11-11-2015

Heeft u last van rioolproblemen, dan wilt u dat deze zo snel mogelijk weer zijn opgelost. Het riool is een veel gebruikt onderdeel van het huis. Niet alleen de WC staat ermee in verbinding, alle afvoeren komen in het riool uit. Toch worden de meeste problemen in het riool veroorzaakt door de WC.

Verstoppingen en rioolstank

Het riool is een vitaal onderdeel van het huis. Is er iets met het riool, dan ontstaan er al gauw meerdere problemen. Zo is rioolstank een vervelend probleem. Dit ontstaat bijna altijd door verstoppingen in de afvoer. Resten die vast zitten kunnen gaan stinken, maar het kan ook dat het water als gevolg van een verstopping niet meer in het sifon loopt. Hierdoor is het zogenaamde stankslot niet meer aanwezig, en hebben vieze luchtjes vrij spel. Dit kun je oplossen door het riool te ontstoppen.

Probeer het eerst met ‘onschuldige middeltjes’ op te lossen. De oude vertrouwde plopper of de trekveer doet vaak al wonderen. Werkt dit niet, dan kan je proberen soda en azijn in de afvoer te gooien. Soda ontvet het riool, en samen met azijn ontstaat er een chemische reactie die de verstopping kan oplossen. Werkt dit niet? Dan is de chemische ontstopper het laatste redmiddel. Wees hier wel voorzichtig mee, het kan zijn dat de chemische reactie zo sterk is, dat de buizen beschadigt raken.

Verstoppingen dieper in het riool, zijn vaak een prooi voor de loodgieter. Is de verstopping niet met de gewone trekveer op te lossen, dan zal er vaak gekozen worden voor de hogedruk spuit. Is dit ook niet de oplossing, dan is camera inspectie de volgende mogelijkheid. Door middel van een camera aan een slang of een robot, kan er in het riool gekeken worden waar de verstopping zit. De verstopping kan dan gericht worden verholpen.

Rioollekkage en lekdetectie

Een ander groot probleem in het riool is lekkage. Vochtschade, stank en overlast van ongedierte kunnen het gevolg zijn, en dat zijn vaak dure en vervelende gevolgen. Het is verstandig om een rioollekkage zo snel mogelijk te laten oplossen door een loodgieter. Tegenwoordig kan er door middel van lekdetectie snel bekeken worden waar het lek zit. Hierdoor hoeft er minder gesloopt te worden aan de muur maar ook aan de rioolbuizen. Dat scheelt uiteindelijk weer in de prijs.

Komen de rioolvliegjes al uit de wc of de kruipruimte? Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid al een tijdje een rioollekkage. Om dit probleem op te lossen heb je de hulp van een specialist nodig. Voor het verhelpen van het lek kun je natuurlijk gewoon een loodgieter inschakelen.

Ontluchting of beluchting

In het riool zijn twee dingen aanwezig; afvalwater en lucht. Het kan zijn dat er door een probleem in het riool, de ontluchting of de beluchting niet in orde is. Hierdoor ontstaan borrelende geluiden en, in een ver gevorderd stadium, rioolstank. Wat kun je hier tegen doen? Zelf niet zo heel erg veel. Het is verstandig om een loodgieter naar dit probleem te laten kijken. Controleer eerst wel of het borrelende geluid geen andere oorzaak heeft. Zoals eerder vermeld, kan het ook zijn dat een verstopping de oorzaak is.

Terug naar het overzicht