Shade aan het dak door vogels? Lees deze tips

Datum: 25-11-2015

Is uw dak binnenkort toe aan een nieuwe bedekking en heeft u last van overlast van vogels? Dan heeft de gemeente Leiden misschien wel de oplossing. Bewoners in Leiden kunnen vanaf deze maand een speciale subsidie krijgen om hun daken meeuw werend te maken. Voor de maatregel wordt 350 euro per dak ter beschikking gesteld. Het spannen van draden of netten is de beste oplossing.

De overlast in Leiden drijft veel bewoners tot waanzin. De meeuwen zijn niet alleen hinderlijk vanwege de grote hoeveelheid vogelpoep. Ze trekken ook vuilniszakken kapot en maken veel lawaai. De kans is groot dat uw gemeente geen subsidie geeft voor vogeloverlast, maar toch kunt zelf een aantal dingen doen om de volgens op een afstand te houden, zodat ze in ieder geval geen schade aan uw dak aanbrengen.

Overlast vogels dakWat kunt u doen tegen vogeloverlast op het dak

Allereerst kunt u het platte dak voorzien van draden en netten. Voor volgens is het dan niet meer aantrekkelijk om op het dak te gaan zitten. Grinddaken zijn vooral bij meeuwen erg populair, heeft u last van meeuwen? Dan kunt u overwegen het grind weg te halen en uw dak te voorzien van bitumen.

Tegelijkertijd moet u het voor volgens niet te aantrekkelijk maken met allerlei obstakels op het dak, anders is het voor vogels uitnodigend om nesten te gaan bouwen. Vaak zitten volgens onder dakpannen of in de nokvorsten. Afhangend van welke soort vogel dit is, kan dit behoorlijk veel schade aan uw dak opleveren.

Spechten en kraaien kunnen behoorlijke schade aanrichten aan rieten daken. Op termijn gaan insecten zich nestelen in het riet. De volgens gaan er dan naar op zoek, en kunnen tijdens hun zoektocht behoorlijke stukken riet kapot maken, met soms zelfs lekkage tot gevolg. De oplossing is een goed onderhouden rieten dak, maar soms is zelfs dat niet genoeg. Controleer uw rieten dak dus regelmatig op schade.

Volgens bouwen graag nesten in een rustige, groene tuin met veel beschutting. Wilt u dus voorkomen dat er veel nesten gebouwd worden, dan moet u de tuin minder aantrekkelijk maken voor vogels. Doe dit trouwens niet als u liefhebber bent van vogels.

Terug naar het overzicht