Slimme waterleiding spoort lekkages zelf op

Datum: 29-10-2015

Het kleinste scheurtje in de waterleiding kunnen horen en via geluid kunnen traceren waar het lek zich bevindt. Dat zou ideaal zijn. Drinkwaterbedrijf Vitens gaat dit vanaf begin 2016 realiseren. Door middel van een zogenaamd intelligent waterleidingnet, wil Vitens problemen proactief kunnen opsporen en oplossen. Hierdoor kunnen deze al opgelost worden, nog voordat de consument er hinder van ervaart.

Monitoring

In Friesland wordt het revolutionaire waterleidingnet gerealiseerd. Het project dat Friesland Live heet, moet 9000 km waterleiding voorzien van 200 sensoren. Deze meten de kwaliteit van het water, de vraag naar water én kunnen dus problemen met leidingen actief signaleren. Volgens Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens is dit een echte ‘game changer’. “We zetten de beste een meest innovatie technologie in om tot het drinkwater van de toekomst te komen.”

Slimme waterleidingOren en ogen

Een soort van oren en ogen in het net. Dat worden de sensoren in het waterleidingnet. Een wereldprimeur. En wie weet, misschien wordt het waterleidingnet in huis binnenkort ook wel voorzien van sensoren.
Tot dan bent u overgeleverd aan vakmannen die het lek voor u opsporen en repareren. Gelukkig kunnen wij u daar mee helpen! Neem daarvoor contact op met ons!

Terug naar het overzicht